Posted by Aditya on lis - 3 - 2013 under Seznam receptů, Vegetariánská jídla
Ingredients
  • 450 g cizrnové mouky
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g ghee nebo másla
  • 200 g moučkového cukru
  • ½ lžičky zeleného kardamomu v prášku
  • 10 g sekaných mandlí
  • 10 g sekaných kešu
Cuisine: Cooking time: 25 minut + příprava: 30minut Serving: 15-20 kousků

Basen Ka laddoo (Dezert z cizrnové mouky) – jedná se o populární dezert, který se připravuje pro slavnostní příležitosti v Severních částech Indie, a to zejména v době  Diwali a Dussehra. “Besan” v hindštině znamená „cizrnová mouka“ a “laddoos” je indické způsob jak „popsat“ sladké kuličky.

Tento sladký pokrm může mít jakýkoliv tvar, ale kulička je specifickým a tradičním symbolem.

Krok 1

Jemně nasekáme oloupané mandle a kešu oříšky. Vytvoříme si hladký prášek ze zeleného kardamomu. Necháme takto připravené suroviny na straně pro pozdější použití.

prepration

Krok 2

Rozehřejeme ghee (máslo) na mírném ohni.

Add the ghee to hot pan

Krok 3

Do misky prosijeme cizrnovou a hladkou mouku. Pomalu přidáváme mouku do vyhřívaného ghee. Mícháme pečlivě, takže se nám nevytvoří hrudky a mouku nepřipalíme.

add the basen to ghee

Krok 4

Smícháme vše dobře a smažíme na mírném ohni. Po 2 až 3 minutách přidáme mletý kardamom.

add cardamon powder

Krok 5

Všechno smažíme ještě tak 12 až 15 minut. Účelem toho je abychom dobře osmažili cizrnovou mouku.

add the basen to ghee and fry

Krok 6

Přidáme nasekané mandle, kešu a dobře vše smícháme. Vaříme po další 2 minuty, poté dáme směs z plotny  a necháme v míse vychladnout.

add the chopped nuts to basen mix all well.

Krok 7

Když nám směs malinko vychladne přidáme trochu práškového cukru. Chceme aby směs byla teplá, protože tak se nám cukr rozpustí a můžeme vytvářet kuličky “laddoos”.

add the sugar to basen mix all well and let it be cool

Krok 8

Vezmeme si trochu směsi a uhněteme malou kuličku.

take in hand make a ball 1 make a nice round ball

Krok 9

Záleží na tvaru, který si zvolíme. Z této směsi vytvoříme 10 – 20 kousků “laddoos”. Ozdobíme kuličky mandlemi a podáváme v pokojové teplotě nebo studené.

beasen ka ladoo

Další způsob jak vytvořit tradiční indický dezert je směs dát do kulaté formy a nožem rozkrájet směs do “diamantového tvaru”.

Uchováváme v lednici po dalších 30 minut. Poté si desert naskladáme na talíř.

or give any shape enjoy 2 enjoy 1

Dobrou chuť !

Poznámky:

Ghee – je vždy dobré použít pro laddoos  – přidá chuť a je dobré pojivo.

Meal: Food type:

Leave a Reply


Recent recipes

Sypaná rýže Basmati

Posted on kvě - 27 - 2014

0 Comment

Shahi Paneer

Posted on kvě - 8 - 2014

1 Comment

Toor Dal (čočka)

Posted on bře - 15 - 2014

0 Comment

Kuřecí kari s kešu...

Posted on úno - 9 - 2014

0 Comment

Recent posts

Moje indickakuchyne…

Posted on úno - 11 - 2014

0 Comment

Time and food at...

Posted on čen - 9 - 2013

0 Comment

GULAB JAMUN MIX

Posted on dub - 1 - 2013

3 Comments