Posted by Aditya on bře - 1 - 2013 under Indické chleby, Seznam receptů
Ingredients
  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (Atta)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • ½ hrnku vody (k vytvoření jemného těsta)
  • mouka na válení
Cuisine: Cooking time: 15 minut + 15 minut Serving: 7 - 8 chapati

Chapati jsou jedny z nejjednodušších a nejchutnějších placek indické kuchyně. Jsou velmi podobné k plackám „phulka“. K přípravě se používá celozrnná mouka, která se promíchá s olejem, solí a vodou a vytvoří se těsto. Těsto se nechává uležet na několik minut, a pak se vyválí do tradičního kruhového tvaru. V Indii by každá „spravná“ žena měla umět připravit kulatý tvar placek bez potíži. Tato placka se také nazývá jako Tawa roti, protože se peče na pánvi zvané „Tawa“.

K tomu, abychom chapati připravili správně, je třeba, aby se placka nafoukla úplně celá. Tak vlastně oddělíme obě vrstvy těsta od sebe a placka je měkka a dobře stravitelná. K nafouknutí placky je potřeba menší praxe, ale po pár takto připravených placek Vám to půjde samo. :-)

Chapati je podobná k mexické tortille. Může být podávána s téměř se všemi druhy kari jako příloha. Jedná se o každodenní jídlo v mnoha indických domácnostech.

Postup:

Krok 1

Dáme mouku do velké mísy a přídáme sůl a olej.

mix the ingredient

 Krok 2

Postupně přidáváme vodu a vytváříme těsto, které by se nemělo lepit, ale mělo by být vláčné.

make nice soft dough

 Krok 3

Z těsta si vytvoříme osm stejných kuliček. Zakryjeme je utěrkou, zatímco budeme vyvalovat jednotlivé kuličky.

make a small ball of the dough cover with cloth

 Krok 4

Kuličky rozvalujeme do oblého tvaru s použitím trochu pšeničné mouky.

add little bit flour flat the bread in round shape

 Krok 5

Zahřejeme si plochou pánev nebo Tawu a postupně pečeme na sucho jednotlivé vyválené placky. Necháme vždy po několik minut na jedné straně až uvidíme, že se začnou tvořit malé bubliny v těstě.

put on the pan ans wait till it will be up

 Krok 6

Poté převratíme placku na druhou stranu a pečeme chvíli až uvidíme, že se nám placka zabarvuje dohněda, jako na obrázku.

flip it another side

 Krok 7

Otočíme ji znovu a stisknutím s čistou utěrkou ji pomalu nafoukneme.

with the help of cloth

Vyjměme placku z pánve nebo „Tawa“, potřeme malým množstvím ghí nebo máslem (záleží na každém jak má placku rád) a podáváme horké jako přílohu s jakkýmkoliv karim dle Vašeho výběru.

bread all together

Poznámky:

Placky chapati zůstanou dobré při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů, v lednici až týden a mohou být také zmrazeny až na 6 měsíců. Pro zmrazení – umístíme mezi každou placku papír na pečení, aby se nám placky neslepily a poté je uzavřeme je do sáčku. Před podáváním jen ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo přímo ve vyhřívaté pánvi na několik sekund.

V některých místech jsou chapati částečně pečené na Tawě a pak se dal dopékají na přímém plameni. Vysoká teplota vytvoří bublinky na plackách.Takto připravované placky jsou obyčejně nazývány jako “Phulka”.

Pokud chapati nebudeme jíst okamžitě, je dobré je zabalit do utěrky a uložit je do uzavřené nádoby, aby nám placky zůstaly měkké.

Chapati se podává s picklem nebo raitou nebo se také používájí jako vrap.

Meal: Food type:

Leave a Reply


Recent recipes

Sypaná rýže Basmati

Posted on kvě - 27 - 2014

0 Comment

Shahi Paneer

Posted on kvě - 8 - 2014

1 Comment

Toor Dal (čočka)

Posted on bře - 15 - 2014

0 Comment

Kuřecí kari s kešu...

Posted on úno - 9 - 2014

0 Comment

Recent posts

Moje indickakuchyne…

Posted on úno - 11 - 2014

0 Comment

Time and food at...

Posted on čen - 9 - 2013

0 Comment

GULAB JAMUN MIX

Posted on dub - 1 - 2013

3 Comments