Posted by Aditya on kvě - 27 - 2014 under Seznam receptů, Vegetariánská jídla
Ingredients
  • 250 g Basmati rýže
  • 500 g vody
  • 4-5 ks kardamomu
  • 4-5 ks hřebíčku
  • 2 bobkové listy (volitelné)
  • 1 špetka celé skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička másla
Cuisine: Cooking time: 30 minut Serving: 4 porce

Vaření je vždy umění a vaření sypané rýže Basmati chce praxi. 🙂 Pravdou však je, že vaření sypané rýže je stejně jednoduché jako příprava těstovin, potřebujeme pouze dobrou rýži Basmati. Poďte si se mnou uvařit aromatickou a nadýchanou měkkou sypanou rýži.

Dobrou rýži si můžeme vždy zakoupit v  indickém obchodě. Já jsem tentokrát koupil basmati rýži v běžném supermarketu.

simple rice with packet

V zásadě existují dvě metody pro vaření sypané rýže …

Metoda vaření bez pokličky
Rýže je vařena ve větším množství vody, stejně jako brambory nebo těstoviny a pak se jenom přecedí.

U této metody  přivedeme vodu k varu ve velkém hrnci. Přidáme 1/2 až 1 čajové lžičku soli. Můžeme použít i více aromatických látek. Pro představu – 60 g rýže je cca porce pro jednu osobu. Rýži opravdu dobře promícháme ve vodě, snížiíme teplotu a vaříme. Doba vaření závisí na druhu rýže. Jakmile máme rýži hotovou, přecedíme a promícháme ji vidličkou.  Můžeme přidat trochu másla nebo oleje dle potřeby. Necháme 5 minut odstát a opět trochu vidličkou promícháme a můžeme opět přidat trochu másla nebo oleje.

Metoda vaření pod pokličkou
Rýže je vařená s odměřeným množstvím vody v přikrytém hrnci. Tzn. že nám rýže absorbuje všechnu vodu. Dáme si do hrnce cca 250g/300ml (na 4 porce) sypané rýže. V poměru 1:2 (hrnek rýže:dva hrnky vody). Poměr vody k rýži může být upraven, záleží opět na druhu rýže. Přidáme asi 1 lžičku soli. Přivedeme k varu, zamícháme, přikryjeme pokličkou a snižíme teplotu. Po celou dobu vaření nezvedáme pokličku. Až budeme mít rýži uvařenou, dáme hrnec stranou a necháme ještě 5 minut odstát. Před podáváním rýži načechrame vidličkou a přidáme trochu másla pokud je potřeba.

Tuto metodu si spolu ukážeme.

KROK 1:

Rýži si dobře opláchneme. Tím odstraníme škrob vyrobený z rýžového zrna, abychom neměli rýži „gumovou“.  Měli bychom si rýži propláchnout nejméně třikrát, tak získáme skoro „čistou“ vodu. Dáme rýži do velkého hrnce a přidáme tolik vody, aby byla rýže zcela pod vodou. Necháme rýži ve vodě po dobu 15 minut. (Tento krok můžeme vypustit, pokud máme naspěch.)

KROK 2:

Vložíme rýži do studené vody v hrnci v poměru: 1 hrnek rýže : 2 hrnky vody  a přivedeme k varu.
Přidáme aromatické koření – kardamom a hřebíček. Chceme-li uvařit aromatičtejší rýži můžeme přidat další koření jako –  celou skořici, bobkový list a kurkumu v prášku. Nakonec přidáme máslo a sůl.

add the aramotic items

Doma jsme vždy použili články na prstě k měření vody. 🙂 Abych byl upřímný, tak já stále používám prsty k přesnému odměření poměru vody a sypané rýže. Pokud Vám to takto vyhovuje, tak níže názorně ukazuji. Postupujeme dle obrázku a ziskáme opravdu nadýchanou rýži.

 follow mz hand 3 follow my hand 2 follow my hand 1

KROK 3:

Přivedeme vodu s rýži do varu, pak snižíme teplotu a přikryjeme pokličkou. Vaříme rýži cca 8-10 minut. Necháme rýži přikrytou, sejmeme ji z plotny a necháme stranou po dobu 15 minut.

fluffy basmati rice

Krok 4:

Po 15 minutách rýži zkontrolujeme. Pokud se Vám zdá, že ještě není dostatečně měkká, můžeme ještě chvíli pod pokličkou nechat. V případě, že rýže vypadá vysušeně, můžeme přidat trochu vroucí vody (ne, příliš mnoho). Když má rýže správnou strukturu, můžeme okamžitě dát do servírovací misky.

enjoy bowl of rice

Dobrou chuť!

Basmati rýži si vychutnáme např. s recepty jako jsou:
Máslové kuře
Shahi Paneer….

Meal: Food type:

Leave a Reply


Recent recipes

Sypaná rýže Basmati

Posted on kvě - 27 - 2014

0 Comment

Shahi Paneer

Posted on kvě - 8 - 2014

1 Comment

Toor Dal (čočka)

Posted on bře - 15 - 2014

0 Comment

Kuřecí kari s kešu...

Posted on úno - 9 - 2014

0 Comment

Recent posts

Moje indickakuchyne…

Posted on úno - 11 - 2014

0 Comment

Time and food at...

Posted on čen - 9 - 2013

0 Comment

GULAB JAMUN MIX

Posted on dub - 1 - 2013

3 Comments