Posted by Aditya on bře - 15 - 2014 under Hlavní Chod, Seznam receptů, Vegetariánská jídla
Ingredients
  • 250 g toor dal
  • 1 střední cibuli
  • 1 zelené chilli (volitelné)
  • 2 bobkové listy
  • špetka Hing
  • 1 lžička kmínu (Jeera)
  • 2 lžičky zázvorovo-česnekové pasty
  • ½ lžičky kurkumy (haldi)
  • 1 ½ lžičky koriandru v prášku
  • ½ lžičky červenéno chilli v prášku (dle chuti)
  • 200g sekaných rajčat nebo protlaku
  • 3 lžíce čerstvého koriandru
  • sůl podle chuti
Cuisine: Cooking time: 20 minut, příprava: 10 minut Serving: 4 porce

Také známá jako:
Tuvar dal, Arhar dal, Split Pigeon Pea, Tovar Dal, Tur Dal

toor dal

Popis:

Toor dal je jedna z nejpoužívanějších luštěnin v indické kuchyni, také nazývána jako Thuvaram paruppu nebo kandhi Pappu. Vykazuje silnou rosolovitou konzistenci. Déle se vaří než moong nebo masoor Dal / Dahl.

toor dal 2

Krok 1:

Nakrájíme si cibuli, zázvor, česnek (nebo použijeme předpřipravenou zázvorovo-česnekovou pastu) a nakonec čerstvé lístky koriandru. Nasekáme si také zelené chilli a dáme si stranou pro pozdější použití.

Rozehřejeme si olej v hluboké pánvi. Přidáme kmín, bobkový list a Hing. Necháme chvíli prskat. Poté přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji na středním plameni asi na 4 minuty.

heat the oil and add whole spices    add onion

 Krok 2:

Přidáme zázvoro-česnekovou pastu a nasekané zelené chilli. Smažíme vše dohromady pro další 4-5 minuty. Poté přidáme kurkumu v prášku a koriandr v prášku snižíme teplotu tak, aby nám koření nehořelo.

add ginger   add turemic powder

 Krok 3:

Smažíme vše pro několik sekund a přidáme nakrájená rajčata a chilli v prášku (podle chuti).

Rajčatovou směs přikryjeme pokličkou a vaříme pro dalších 8 – 10 minut. Po 8-10 minutách, když máme rajčata uvařená, dáme stranou pokličku a vaříme ještě 4-5 minuty. Olej se nám začne pomalu oddělovat od směsi.

fry all spices    add tomato and red chill powder

 Krok 4:

Než se nám olej oddělí od směsi, uvaříme si čočku Dal s trochou kurkumy v prášku, soli a olejem.Čočka by měla být měkká a jemná.

boil it with oil and turemic    boil it till soft

 Dále pokračujeme po kroku 3:

Když máme koření usmažené přidáme do směsi čocku Dal. Smícháme vše dohromady. Přidáme nakrájený koriandr, v případě, že potřebujeme dosolíme. Vše ještě povaříme na mírném plameni 3-4 minuty.

mix all spices will oil come out    add the coriander leaves

 Podáváme horké s rýži nebo chappati. Dobrá volba pro lehký oběd.

serve it hot 2

Dobrou chuť.

 

 

Meal: Food type:

Leave a Reply


Recent recipes

Sypaná rýže Basmati

Posted on kvě - 27 - 2014

0 Comment

Shahi Paneer

Posted on kvě - 8 - 2014

1 Comment

Toor Dal (čočka)

Posted on bře - 15 - 2014

0 Comment

Kuřecí kari s kešu...

Posted on úno - 9 - 2014

0 Comment

Recent posts

Moje indickakuchyne…

Posted on úno - 11 - 2014

0 Comment

Time and food at...

Posted on čen - 9 - 2013

0 Comment

GULAB JAMUN MIX

Posted on dub - 1 - 2013

3 Comments